top of page
569bb6_5f9ab971bda04d529e8f31c77d25ab2f_
SKLEROSERING

Mange av oss er plaget med sprengte blodkar, særlig på ben. Dette er svært sjeldent  farlig, men mange ønsker å fjerne disse av estetiske årsaker. Sklerosering er en svært skånsom injeksjonsbehandling, som reduserer eller fjerner synligheten av blodkarene

Behandling kreves lege godkjenning

SKLEROSERING

«På grunn av EU-reglement er det ikke lov for oss å nevne reseptbelagte legemidler noen steder, heller ikke for å informere. All informasjon vil bli gitt på konsultasjon. – Men du kan også ringe/sende oss en sms eller epost så kan vi svare på det du måtte lure på.»

 

Sklerosering går ut på å injisere små mengder av et stoff som heter aethoxysklerol i venen. Venen blir hvit og forsvinner med en gang, det kan svie. Stoffet er vevsirriterende og forårsaker gradvis innsnevring og lukking av åren. Dette forårsaker lokal irritasjon i blodkaret, og det vil ofte oppstå rødhet og lett kløe. Blodkaret ser verre ut i starten.

Etter skleroseringen kan huden i området være lett hoven, især ved hvis det behandles ved fotleddene. Årene som blir behandlet vil i de fleste tilfeller få en brun farge. Det er jernet i blodet som sitter igjen i årene etter at blodstrømmen er stoppet som gir denne fargen. Dette vil forsvinne, men det varierer fra person til person hvor lang tid det tar, vanligvis mellom 6-12 uker. Derfor anbefales det å starte behandling om høsten/vinter. Blodkarene kan åpne seg igjen, og det er ikke alle som lukkes helt etter kun en behandling. Ofte skal det flere behandlinger til. Mengden og typen av sprengte blodkar er avgjørende for antall behandlinger for tilfredsstillende resultat. Ett realistisk mål etter 1-4 behandlinger er en reduksjon av de sprengte blodkarene på 50-80%.

Utvikling av karutvidelser (teleangiektasier) på bena er i mange tilfelle arvelig betinget, og utviklingen skjer ofte over flere år. Stående arbeide, graviditeter og årebetennelse er også medvirkende årsaker til karutvidelser.

Det er ikke uvanlig at friske personer får slike synlige blodårer, i ansiktet og på bena, uten at man vet årsaken til at de oppstår. Man tror at det kvinnelige kjønnshormonet østrogen i noen tilfeller kan bidra til at sprengte blodkar utvikles i huden. Dette forklarer hvorfor kvinner og gravide er spesielt utsatte for å få dette.

 

Hos personer med tynn og svak hud, særlig eldre og personer som har brukt sterke kortison salve over lenger tid, vil overfladiske blodkar synes bedre enn hos de som har normal hudtykkelse. Forskjellige klimatiske belastninger, både at man er mye ute i kaldt vær, og soleksponering kan spille inn. Solen ødelegger elastisiteten i karveggen, gjør den svak slik at den utvider seg. Sprengte blodkar skyldes ikke nødvendigvis åreknuter, men åreknuter ledsages ofte av sprengte blodkar.

Blå og røde karutvidelser (fra 0,1mm til 3,0 mm) behandles med sklerosering, dvs. injeksjon av aethoxysklerol, som får disse til at lukke.

Ditt individuelle utgangspunkt vil være avgjørende for hvor mange behandlinger du trenger, du vil få informasjon om hvor mange ampuller du trenger på konsultasjon.

SKLEROSERING 
1 AMPULL

Ansikt, hals, bryst + hender er de vanligste områdene

2 kurer á 2 ml pr behandlings område med ca 4 ukes mellomrom

SKLEROSERING 
3 AMPULLER

Hvis du har tatt Profhilo hos meg og vil ha en ekstra behandling á 2ml innen 1 år

SKLEROSERING 
2 AMPULLER

Feks ansikt + hals

2 kurer á 4ml (2 behandlingsområder)

med ca 4 ukes mellomrom.

Etter behandlingen skal du gå i minst 15 minutter. Det anbefales å bruke støttestrømper kontinuerlig de første 48 timer, også om natten, deretter i 1-2 uker om dagen. Støttestrømper reduserer åre-irritasjonen, pigmentdannelse og bedrer hudens blodgjennomstrømning.

Trening anbefales ikke den første uken, men man kan gå turer og utføre lett mosjon. Sklerosering påvirker ikke kjøreevnen og man kan gå på jobb dagen etter.

De første 1-2 måneder etter behandlingen (eller så lenge karene er påvirket av behandlingen), bør man absolutt unngå sol, da soleksponering kan medføre misfargning av det behandlet område. Dette klares lettest med en solcreme med faktor 50.

Det er en liten risiko (1 ut av 1.000 behandlinger) at det kan oppstå sår eller hud irritasjoner som kan medføre arrdannelse som følge av behandlingen. I svært sjeldne tilfeller kan man utvikle allergi for stoffet som benyttes i skleroseringen.

Hvem kan ikke behandles?

Gravide, ammende, pasienter med tidligere blodpropp i bein eller lunger, pasienter som går på blodfortynnende medisiner og blødere kan ikke behandles.

bottom of page